Konvansiyonel bal üretiminde, hastalıklara karşı antibiyotiklerin kullanılması, arı kovucu kimyasalların kullanılması olağan uygulamalardır. Aynı zamanda, ısı derecesi konusunda herhangi bir sınır olmadığından, bal ısıya tabi tutulabilmektedir. Buna karşılık, organik bal üretiminde hiçbir ilaç ve kimyasal kullanılmamaktadır. Bal 45°C'nin üzerinde ısıya tabi tutulursa, birçok özelliğini ve değerini yitirir; organik olarak üretilen balda ısı konusunda 45°C sınırı vardır.
Konvansiyonel bal üretiminde arılar kendiliğinden doğal yollarla beslenmeye bırakılmazlar, bifiil yapay olarak beslenme rejimlerine tabi tutulurlar. Bu yöntemler arasında polen benzeri ikame maddelerle ve beyaz şeker şurubuyla besleme bulunmaktadır. İlaç ve zirai ilaç uygulaması, genetik manipulasyonlar ve suni döllenme yapılabilmektedir. Kraliçe arının kaçmasını engellemek için seksüel ve sosyal davranışları düzenleyen bir hormon tipi olan feromonun yapay kullanımı söz konusu olabilmektedir.
Organik bal üretiminde ise arılar yapay yollarla beslenmezler, zirai ilaç uygulaması, suni döllenme gibi yöntemler kullanılmaz. Arının doğal yaşam döngüsüne hiçbir müdahalede bulunulmaz.